Huomasta

"Toiset ihmiset, jotka ovat kokeneet saman, pystyvät antamaan ihan erilaista tukea kuin kukaan muu: ammattilaiset, sukulaiset, ystävät. Se on tärkeämpää kuin mikään muu!"

– Emma

Emman tarina

Emman tytär kuoli henkirikoksessa 1980-luvun lopulla. Tuolloin lääkärillä oli tarjota Emmalle avuksi vain lyhyt sairasloma. Nykyään tiedetään, että traumaattinen menetys voi vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen, varsinkin jos tilanteessa ei saa riittävää tukea. Emma kertoi, että hänelläkin oli elämän varrella terveysongelmia ja työkyvyttömyyttä.

Äidin ja tädin tuki sekä joustava mielenlaatu auttoivat Emmaa eteenpäin. Emma perusti uuden perheen, ja päästäkseen eroon tunteesta, että kaikki vastaantulijat tiesivät hänen tarinansa, hän pakkasi tavarat ja muutti toiselle puolelle maata. Emma paiski töitä ja osallistui aktiivisesti ammattijärjestön toimintaan. Aktiivinen tekeminen ja puuhaaminen pitivät kiireisenä ja ajatukset pois tapahtuneesta. 

Toisinaan olo kuitenkin heikkeni. Etenkin syksyt olivat vaikeaa aikaa. Monesti uutiset väkivallanteoista laukaisivat huonon olon ja palauttivat mieleen esikoisen kohtalon. Emma ympärillä olevat ihmiset tukivat jälleen. Työkaverit ja ystävät näkivät tilanteen huononemisen ja neuvoivat erilaisten tukipalveluiden äärelle. Varsinkin sellaiset ihmiset, jotka itse olivat kokeneet elämässään vaikeuksia, tarjosivat apuaan.

– Kuka tukea itse tarvitsee, ymmärtää, että toinenkin tarvitsee tukea.

Kun tyttären kuolemasta oli mennyt noin 16 vuotta, Emma löysi Käpy – lapsikuolemaperheet ry:n vertaistukiryhmän. Käpyn ryhmä auttoi, mutta ei tuntunut ihan oikealta. Käpyn kautta Emma kuitenkin löysi netistä Huoman sivut ja liittyi jäseneksi, mutta ei osallistunut toimintaan vuosiin.

Vuonna 2017 Huoma käynnisti vertaistukiryhmän henkirikoksen uhrien läheisille Seinäjoella. Emma lähti rohkeasti mukaan, vaikka ensimmäinen kerta jännitti.

– Vaikka 80-luvulla mielenterveystoimistossa ei osattu käsitellä traumaani, nyt tuntuu, että olen saanut käydä läpi oman asian aivan eri tavalla kuin koskaan aiemmin.

Huomalta löytyi tukea myös arjen saamisessa järjestykseen. Huonosti voidessaan Emma oli päässyt velkaantumaan, mutta vertaisryhmän kautta Emma ohjattiin ottamaan yhteyttä Huoman toimistoon ja kertomaan vaikeuksistaan. Huoman työntekijän ohjauksessa talousasiat saatiin hallintaan.

Emma kuitenkin kokee kaikkein merkittävimmäksi vertaistuen.

- Toiset ihmiset, jotka ovat kokeneet saman, pystyvät antamaan ihan erilaista tukea kuin kukaan muu: ammattilaiset, sukulaiset, ystävät. Se on tärkeämpää kuin mikään muu!