Hei, mitä sinulle kuuluu?

Julkaistu 25.5.2022

Koska sinulta on joku kysynyt viimeksi ”mitä sinulle kuuluu?”

Tuo kysymys on usein hyvin arkipäiväinen tapa aloittaa keskustelu, kun ihmiset tapaavat toisiaan tauon jälkeen. Tuo kysymys on myös ympäri maailman yleinen tapa aloittaa keskustelu kahden ventovieraan ihmisen kohdatessa esimerkiksi töihin liittyvän tapaamisen yhteydessä.

(kuva: Unsplash / Bundo Kim )

Yleensähän me vastaamme tuohon kysymykseen positiivisesti tai vähintään neutraalisti. Erityisesti englannin kielessä ja varsinkin amerikkalaisessa kulttuurissa kuulee usein kahden henkilön aloitettavan keskustelun stereotypisesti tyylillä, jossa henkilö A kysyy ”Hi, how are you doing?” ja siihen henkilö B vastaa ”Hi, great, how are you?” jonka jälkeen aihe siirtyy ihan johonkin muuhun ilman, että kumpikaan oikeastaan edes ajattelee kysymyksen merkitystä. Mutta entä jos onkin se tilanne, että ”I’m not doing fine”. Uskaltaisinko vastata, että en voi hyvin? Miten kysyjä reagoisi, jos kertoisinkin totuuden? Joku saattaa myös ajatella, miten rehellinen vastaus vaikuttaisi muiden suhtautumiseen tai aiheutuisiko jopa imagooni kolhu, jos totuus paljastuisi.

Ehkä muistat 1990-luvulta Apulanta -yhtyeen biisin ”Mitä kuuluu”?

Se alkaa näin:

”Hei hei mitä kuuluu

Sä kysyt ja kaikki on ok

No hyvä sun on puhuu

Kun sä et tiedä miltä musta tuntuu”

Tuo biisi kiteyttää hyvin ”Hei, mitä sinulle kuuluu?” -kysymyksen haasteellisuuden ihmisten kohdatessa. Meillä huomalaisilla on kokemusta siitä, kun joutuu miettimään, mitä tuohon kysymykseen vastata. Voinko sanoa suoraan, miltä minusta tuntuu tai millainen olo minulla on? Vai purenko hammasta ja vain totean kaiken olevan ok, vaikka todellisuus on jotain muuta.

Onneksi on olemassa ihmisiä, joille voi myös vastata tuohon kysymykseen rehellisesti. Aina ei tarvitse esittää jotain muuta ja sanoa kaiken olevan ok. On myös lupa sanoa suoraan, jos kaikki ei olekaan niin hyvin kuin ulkopuoliset olettavat olevan. Tämän olen huomannut erityisesti Huoman toiminnassa, jossa olen kohdannut onneksi niitä hetkiä ja tilanteita, kun on voinut vastata rehellisesti tuohon kysymykseen oma fiiliksen mukaan. Se helpottaa, kun saa sanoa rehellisesti, miten asiat ovat ja vielä helpottavampaa se on, jos kysyjältä saa vaikka sen kuuntelevan korvan ja jopa myötätuntoa.

Huoman tunnuslause on ”meillä halataan”. Se kertoo siitä, että kysymykseen ”mitä sinulle kuuluu” voi vastata ihan rehellisesti toisten vertaisten seurassa. Joskus kuuluu hyvää, joskus taas ei ja kaikki tämä on ihan tavallista elämää. Näitä kohtaamisia tapahtuu niin tukipuheluissa, vertaisryhmissä kuin Huoman viikonlopputapaamisissa. Nämä kohtaamiset ovat täynnä tunnetta jo pelkästään siksi, että monet tutut näkevät toisensa pitkästä aikaa. Silloin kysytään kuulumiset puolin ja toisin, jutellaan, nauretaan ja itketäänkin. Nuo kohtaamiset ovat kuitenkin aitoja ja rehellisiä kohtaamisia, joissa kysytään aidosti, mitä sinulle kuuluu. Näitä kohtaamisia moni myös muistelee pitkään ja lämmöllä.

Ilmoittautuminen Huoman syksyn vertaistukiviikonloppuun on avattu. Se järjestetään 2.-4.9.2022 tällä kertaa risteilyllä laivalla merellisissä tunnelmissa. Lähtisitkö sinä mukaan vertaistukiviikonloppuun kertomaan, mitä juuri sinulle kuuluu?

Aurinkoista alkavaa kesää kaikille toivottaen,

Jaakko
huomalainen vuodesta 2012