Apua ja tietoa
Läheisen kuolema henkirikoksen kautta on traumaattinen tapahtuma, joka vaikuttaa uhrin perheeseen ja muihin läheisiin monin tavoin. Omaisten vastuulla on monien asioiden hoitaminen. Taloudellinen tilanne voi heikentyä, psyykkinen ja fyysinen terveys ovat rasituksella, monesti myös ihmissuhteissa tapahtuu muutoksia. Tukea tarvitsee koko perhe - sekä kotona että muualla asuvat.
Hyvinvointialueilla on velvollisuus järjestää psykososiaalista tukea äkillisissä järkyttävissä kriisitilanteissa. Psykososiaaliseen tukeen ja palveluihin kuuluvat psyykkinen ensiapu, monimuotoinen sosiaalityö ja mielenterveyspalvelut.
Oman paikkakunnan tukipalvelut löydät internetistä hakemalla oman paikkakunnan nimellä ja hakusanalla kriisiapu.
Mikäli et tiedä, kenen puoleen kääntyä, Huoman kriisityön koordinaattori tukee ja auttaa löytämään oikeat ja sopivat palvelut. Koordinaattorin tavoitat puhelimitse numerosta 050 401 2230 tai sähköpostitse osoitteesta koordinaattori@huoma.fi.
Rikosuhripäivystys (RIKU) antaa apua mm. rikosprosessiin ja juridisiin kysymyksiin. RIKUsta on mahdollista saada tukihenkilö oikeudenkäyntiin. RIKUun kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian kuolinviestin saamisen jälkeen.
Surevan kohtaaminen -sivustolta löydät tietoa muun muassa lapsen tai nuoren tukemisesta läheisen kuoleman jälkeen.
Läheisen kuolema -opas Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-verkkopalvelussa on tarkoitettu avuksi käytännön asioiden hoitamiseen askel askeleelta sekä tuen hakemiseen tilanteessa, jossa läheinen ihminen on kuollut.