Alviina Alametsä Nuori suru -hankkeen suojelijaksi

Alviina Alametsä on europarlamentaarikko ja kaupunginvaltuutettu Helsingistä. Hän oli paikalla 15-vuotiaana koululaisena Jokelan koulusurman keskellä vuonna 2007, ja menetti ammuskelussa ystävänsä. Tänä päivänä Alviina vaikuttaa politiikassa ja puhuu aktiivisesti julkisuudessa mielenterveyden ja hyvinvoinnin puolesta sekä toimii Huoman ja Surunauha ry:n yhteisen Nuori suru -hankkeen suojelijana. Matka tähän pisteeseen ei ole kuitenkaan ollut helppo.

Tunnen liian monta itsetuhoisuuden vuoksi menehtynyttä tai siitä kärsinyttä. Olen itse yksi heistä. Tänään olen täällä, ja elän erittäin onnellista elämää. Nuorena koin masennuksen, joka melkein vei minulta hengen. 

Liian moni on myös menettänyt läheisen itsemurhalle tai kuolemalle liian nuorena. Traumaattinen menetys vaikuttaa voimakkaasti läheisen elämään ja psyykkiseen jaksamiseen.

Omassa nuoruudessani koulussani tapahtuneen koulusurman, läheisten kuolemien ja äidin vakavan sairastumisen taakka painoi liian paljon. Kaikki ympärilläni sumeni, pimeni ja murentui. En nähnyt vaaraa heti, koska oli myös aurinkoisia päivä. Tapahtumien suma sai aikaan sen, että oloni muuttui toivottomaksi. Kun itsetuhoisuus iski, se jyräsi alleen. 

Sitä on vaikea selittää jollei sitä ole kokenut, mutta moni tätä tekstiä lukeva saattaa ymmärtää, mistä puhun. Yhtäkkiä mitään muuta ulospääsyä ei vain nähnyt. En olisi uskonut, mitä on vielä edessä. Kun ajattelin, että ainoa tie ulos on lopettaa kaikki, en nähnyt edes seuraavaa sekuntia. 

Mitä ikinä sinä tai läheisesi koettekaan, toivon kaikkien saavan apua ja tukea, tilaa hengittää ja voimaa ajatella, että pahuus menee vielä ohi.

Kaaoksen keskeltä toipuminen tapahtui hitaasti, eikä puhuminen ollut helppoa. Hiljalleen aloin hahmottaa, että mikäli pysyy hengissä seuraavat 10 minuuttia, seuraavaan päivään, seuraavat 10 päivää, niin mahdollisuus on vielä olemassa. Kuinka onnellinen olen siitä, että päätin yrittää jatkaa vielä hetken. Sen jälkeen olen saanut yli kymmenen onnellista vuotta, joiden aikana olen saanut myös auttaa muita.

Kunpa olisin päässyt ajoissa puhumaan ammattilaiselle. Kun muutin Helsinkiin, huomasin, että moni ystävänikään ei saanut apua. Siksi hain kaupunginvaltuustoon, ja tein aloitteen avoimista, maksuttomista Mieppi-mielenterveysklinikoista. Mieppi-klinikat eivät yksin riitä ratkaisemaan asiaa, mutta se, että niitä on jo avattu neljä, on ehtinyt auttaa monta ihmistä.

Yrittäessäni saada hoitoa itselle ja läheisille olen nähnyt kaikenlaista vääryyttä ja laiminlyöntiä. Päättäjien pitää myöntää riittävästi henkilökuntaa hoitotyöhön. Ihmisiä ei voida vähätellä, kyseenalaistaa ja kirjata yhtäkkiä ulos hoidosta vain siksi, että hoitohenkilökuntaa ei ole riittävästi. Se on hengenvaarallista. Suru ja kipu on sivuutettu ja vaiettu. Mutta toivoa on niin kauan, kun jatkamme työtä. Poliittiset päätökset ovat arvovalintoja, joilla voidaan myös pelastaa henkiä ja elämiä.

Elämässä on hetkiä, jotka ovat hirveitä, traumaattisia tai pitkäveteisiä. Mitä ikinä sinä tai läheisesi koettekaan, toivon kaikkien saavan apua ja tukea, tilaa hengittää ja voimaa ajatella, että pahuus menee vielä ohi. Meillä kaikilla on odotettavissa täysin yllättäviä ilon hetkiä, meitä rakastavia ihmisiä joita emme ole vielä edes tavanneet, tavallista arkea ja kaikkia niitä asioita, jotka nyt voivat tuntua kaukaisilta. Toivon sinulle valtavaa myötätuulta ja tasaisempaa polkua. Toivon, ettet jätä sitä kesken.

Lähdin Nuori suru -hankkeen suojelijaksi, koska nuoret tarvitsevat tukea henkirikos- ja itsemurhamenetyksessä ja siihen liittyvän trauman käsittelyssä. Jos olet kokenut tämänkaltaista, niin et ole yksin. Toivon, ettet myöskään jää yksin, vaan saat apua. Sitä kannattaa ehdottomasti hakea.

Jos tämä aihe kuulostaa sinulle tai läheisellesi liian tutulta, koita hengittää, puhua ja odottaa pahimman yli. Tästä voi selvitä. Lupaan. 24h kriisipuhelin 09 2525 0111, hätänumero 112. 

Ei luovuteta, vaan yritetään kaikkemme estää nuorten pahoinvointia ja itsemurhia.

Voimia kaikille, joita tämä koskettaa erityisesti.


Alviina Alametsä

Mielenterveyspalvelupiste Mieppi
Maksuton matalan kynnyksen mielenterveyspalvelupiste Mieppi yli 13-vuotiaille nuorille ja aikuisille helsinkiläisille

MIELI ry:n Kriisipuhelin 09 2525 0111
Kriisipuhelimeen voi soittaa anonyymisti joka päivä ja mihin kellonaikaan tahansa

Nuori suru
Tukea ja toimintaa 16–23-vuotiaille nuorille läheisen itsemurhan tai henkirikoksen jälkeen